Päť prvkov podľa tradičnej čínskej medicíny

06
Apr
2016
Zaujalo ma toto krásne obdobie jari a tak rozmýšľam, veď jari podľa tradičnej čínskej medicíny prislúcha prvok DREVO.

Čo to pre laickú verejnosť znamená?

Číňania pred storočiami a storočiami rozdelili obdobia života, obdobia roku, obdobia dňa podľa piatich prvkov DREVO, OHEŇ, ZEM, KOV A VODA. Podľa tých prvkov sa riadia, liečia, žijú.

Jar! Obdobie jari je krásne, všetko pučí, kvitne, rozpína sa tak ako DREVO. Jeho vlastnosťou je rozpínavosť, rozpínavosť na všetky strany. Tak ako je to na jar, všetko bujnie, rastie, prebúdza sa k životu. Každému prvku prináleží aj nejaká tá svetová strana a drevu prináleží Východ, kde vychádza slnko, začína ráno. A zase som pri tom prebúdzaní, vstávaní a rodení sa niečoho nového. V ľudskom živote obdobie dreva prislúcha narodeniu a detstvu. Preto sú deti také hravé, je ich všade, sú rozpínavé ako drevo. Drevo je tvárne tak ako aj dieťa, môžeme ho formovať a vytvoriť z neho krásny strom, ale drevo veľmi ovplyvňuje vietor, ako jeho škodlivý faktor. Ak sa do stromu opiera silný vietor môže ho ohnúť, ale aj zlomiť.

K vnútorným orgánom dreva prislúcha pečeň a žlčník. Keď máme silnú pečeň, aj naše vnútorné drevo je zdravé. Energia jari, energia východu, rodenia môže do nás vstúpiť a môžeme si ju užívať plnými dúškami. Drevo vychádza z našich očí, ovplyvňuje pevnosť a pružnosť šliach, jeho stav sa ukazuje na nechtoch, emocionálne v kriku a hneve. Takže ako poznáte človeka v neporiadku s drevom, čiže pečeňou a žlčníkom? Kričí, hromží a hnevá sa, obrazne povedané dvíha sa mu žlč :-D. Prislúcha mu farba zelená, číslo 8.

Jar má krásnu vlastnosť, že zbavuje prirodzenou cestou telo nánosov zimy, má energiu nových začiatkov. Preto je vhodné ju podporiť aj potravinami s očisťujúcim detoxikačným účinkom, ako sú zelené klíčky, šaláty, kyslejšie šťavy, špalda, tvrdá pšenica, divoko rastúce byliny ako aj horké byliny, pažítka, mladá cibuľka, ďalej rôzne zelené rastliny. Telo sa prečistí od ťažkého zimného jedla a cíti sa sviežejšie, zdravšie a plné energie. V tomto období by sme ho nemali zahlcovať údeninami, mäsom, syrmi a tukom.

Krásny citát z knihy LŤTI: „Utajovaná prítomnosť dreva je takáto: drevo sa rodí z vody, vyrastá zo zeme, bujnie ohňom a formuje sa kovom. Celá energia plodiaca život sa transformuje z dreva. Keď si vezmeme ako príklad život človeka, potom všetko, čo si človek oblieka a čo používa, pochádza z dreva. Získať drevo, znamená žiť, stratiť ho znamená zahynúť. Preto medzi piatimi prvkami ani jeden nemôže neobsahovať drevo.“

Prajem Vám všetkým krásnu jar, užívajte si ju v plnej radosti a nezabudnite - DREVO je rozpínavé, rozpínajte a prebúdzajte sa aj vy :-D

V budúcnosti sa budem venovať prvku OHEŇ