Ku OHŇU - HUO čiže k SRDCU – XIN

27
Jun
2016
Sľúbený článok k prvku OHŇU - HUO čiže k SRDCU – XIN mi trval trochu dlhšie, ako som predpokladala. K Ohňu okrem srdca patrí aj PERIKARD - XINBAO a TENKÉ ČREVO - XIAOCHANG. Prvok oheň prebral po dreve moc podľa kalendára 20.4. a vládnuť bude do 22.7. Prináleží letu, teplu, letnej horúčosti. Ohňu prináleží južná strana. Obdobie života je dozrievanie, dorastanie, preto sa nemôžeme diviť, že mládež a mladí ľudia sú ohniví, vášniví, plní radosti, veď je to ich obdobie, obdobie Ohňa. Chcú šľahať do výšok ako prvok Oheň.

Vlastnosťou Ohňa je sálať, jeho energia stúpa hore. Pokiaľ je jeho energia nekontrolovateľná, človek je nadmerne veselý až prehnane veselý a oslabuje si srdiečko. Keďže jeho energia stúpa hore, prejavuje sa nám na tvári. Buď jej je veľa a sme nadmieru červení, alebo jej je málo a sme bledí, prepadnutí, tak povediac bez ducha. A práve toto porekadlo nie je ďaleko od pravdy, keďže podľa čínskej medicíny sa v našom srdci ukrýva duch SHEN, naše vedomie, náš mentálny aspekt, naša myseľ. Duch SHEN zahŕňa vedomie vrátane pocitov, emócií, chutí, reč, spánok, myslenie a dlhodobú pamäť. Ak náš duch SHEN nie je dobre ukotvený, krv srdca môže byť v prázdnote a človeka ovládajú stavy nepokoja, depresií, úzkostí, nespavosti.

Rozpoznávanie chutí má na starosti tiež srdce, pretože jej vývod je na jazyku. Jazyk je výhonkom srdca. Okrem chutí kontroluje aj našu reč, jej artikuláciu. Ak máme srdiečko dlhodobo rozhorúčené, jazyk začína byť červený, môžu sa objavovať afty, bolestivé červené vriedky. Okrem chutí ovplyvňuje cievy. Práve srdce má za úlohu, aby cievy boli pružné, aby v nich dobre cirkulovala kvalitná krv.

Potraviny vhodné v letných horúčavách sú poväčšine chladnej povahy, ktoré vyživujú organické tekutiny ako ovocie, zelenina, morské plody a morské riasy, kaše z celých zŕn ryže, špaldy, ovsa. Zimomraví ľudia by to nemali ani v tomto období preháňať so studenými surovými potravinami (ovocie, zelenina, zmrzlina), studenými nápojmi, ale využiť teplo na doplnenie jangovej energie a prehriať telíčko do sýtosti. Naopak horkokrvný ľudkovia by sa mali v horúčavách vyhýbať ťažkým mastným sladkým či slaným jedlám, ktoré by im zaťažovalo trávenie. Vhodné pripravovanie stravy je krátke – blanšírovanie, varenie na pare, dusenie alebo mliečne kvasená zelenina.

Citát zo Su-wen:
„Juhu prináleží farba červená. Energia Juhu vniká do srdca a vychádza ušami, jej esencia sa uchováva v srdci a preto sa jej ochorenia odrážajú na piatich orgánoch cang /srdce je vládcom cangov/. Jej chuť je horká , druhovo patrí k ohni, zo zvierat je s ňou spojená ovca, zo zrnovín proso, jej ročné obdobie je pod znamením planéty Mars, choroby ňou spôsobené sa poznajú na cievach z tónu k nej patrí tón č, jej číslom je sedmička, z pachov k nej patrí pach spáleniny.“

Prajem Vám všetkým krásne leto užívajte si Oheň a jeho teplo, no ako so všetkým, ani tu to nepreháňajte :-D.