Prvok ZEM – slezina a žalúdok

24
Oct
2016
Už je za nami neskoré leto alebo babie leto a aj sa až teraz dostávam ku prvku ZEM. Pod prvok ZEM patrí SLEZINA - PI a ŽALÚDOK - WEI, čiže orgány, ktoré zabezpečujú našu postnatálnu energiu.

Vlastnosťou Zeme je plodiť a pestovať, jej funkciou je rozhojňovať a zmnožovať. V ľudskom živote predstavuje obdobie dozrievania, dospenia. Farba jej prislúcha žltá, jej energia vychádza ústami. Aj preto časté ochorenia dutiny ústnej má na svedomí žalúdok a slezina. Obľubuje sladkú chuť obilnín. Sila alebo slabosť Zeme sa prejavuje na svaloch. Spomedzi čísiel jej patrí 5.

V čínskych knihách sa popisuje: „ Utajená prítomnosť zeme v iných prvkoch je takáto: drevo bez zeme by nemohlo rásť, kov bez zeme by nemohol vznikať , voda bez zeme by sa nemohla zhromažďovať. Zrod žiadnej veci sa neobíde bez podpory zeme, preto medzi piatimi prvkami ani jeden nemôže neobsahovať zem.“

Ako teda ovplyvňujú slezina a žalúdok našu postnatálnu energiu čiže energiu po našom narodení? Žalúdok má za úlohu prijímať a skladovať potravu, prijímanú potravu rozložiť na čisté a kalné. Čisté posúva slezine a kalné sa presúva to tenkého čreva, kde sa ďalej rozkladá. Žalúdočná energia sťahuje dolu, keď je jeho energia narušená, prúdi v protismere, objavuje sa časté grganie, kyslasté grganie, dokonca až zvracanie. Pokiaľ energia žalúdku stagnuje, stagnuje v ňom aj jedlo a v žalúdku je pocit plnosti, nadutosti. Žalúdok má rád vlhko, neznáša sucho. Je zdrojom tekutín a pokiaľ ich nemá prejavuje sa to na jazyku. Ten je rozpraskaný, suchý. Tekutiny žalúdku poškodzuje časté nočné jedenie.
V tomto jesennom období je vhodná konzumácia tekvíc, sú teplej povahy a posilňujú žalúdok aj slezinu „ Žalúdok je morom potravy a riadi výživu. Vo všetkých štyroch ročných obdobiach je energia žalúdku základom pre ostatné orgány a preto na nej závisí, či v tomto ročnom období príde k ochoreniu a či ich bude alebo nebude možné liečiť.“ Nan-ťing

Na rozdiel od žalúdku slezina má rada sucho a teplo. Rozvádza esenciu zo stravy do hornej časti tela, ovplyvňuje základ pre tvorbu krvi v srdci a tvorbu energie v pľúcach a odtiaľ ide do celého tela. Slezina má okrem iného aj kontrolu nad krvou, udržuje krv v cievach, zatepľuje päť orgánov cang (srdce, pľúca, pečeň, obličky a slezina) . Ľudia s popraskanými žilkami na tvári, nohách, častou tvorbou modrín, ale aj častým krvácaním z nosa, by mali posilňovať slezinu. Pokiaľ riadne nepracuje, človek je zimomrivý, ruky a nohy sú chladné. Ak je slezina v poriadku cítime dobre chute jedla, pery sú pekne ružové a zvlhčené. Naopak ak je jej energia oslabená zle rozoznávame chute, máme problémy so žutím, pery sú bledé, suché, pri prípadnej horúčosti sleziny sú suché, červené a máme sladkú pachuť v ústach. Môžu sa tvoriť na nich vyrážky rôzneho druhu, čo sú príznaky chorobných porúch sleziny alebo žalúdku. Silná slezina sa prejavuje aj na intelekte, koncentrácií, pamäti, štúdiu... Naopak sústavné premýšľanie, zauzľovanie sa v myšlienkach, nadmerná mentálna činnosť ju oslabuje.
Riadi svalstvo a končatiny, svaly sú silné a pružné, končatiny sú pohyblivé a mocné.
Slezinu potešíte raňajšou kašou z obilnín ako je ryža, pšeno alebo vločky. Kaše môžu byť buď na sladko s ovocím, orieškami, kokosom alebo slané.

„Kto je dobrý v liečení sleziny, ten dokáže harmonizovať päť orgánov cang a to je dôvod, prečo napravuje slezinu a žalúdok. Keďže dokáže napraviť slezinu a žalúdok, potrava vstupuje bez problémov do žalúdku, žalúdok je silný a to je dôvod, prečo aj päť orgánov cang je stabilných.“